کاربرد مفاهیم پایایی و اهداف توسعه پایدار در جهت کاهش اتلاف انرژی و آلودگی محیط زیست در معماری، مبحثی به نام معماری پایدار را به وجود آورده است. در این نوع معماری، ساختمان نه تنها با شرایط اقلیمی منطقه خود را تطبیق میدهد، بلکه ارتباط متقابلی با آن برقرار میکند. بهطوریکه بر اساس گفته ریچارد راجرز، «ساختمانها مانند پرندگان هستند که در زمستان پرهای خود را پوش داده و خود را باشرایط جدید محیط وفق میدهند و بر اساس آن سوخت و سازشان را تنظیم میکنند»
براي نخستين بار در سال 1986 توسط كميته جهاني گسترش محيط زيست تحت عنوان (رويارويي با نيازهاي عصر حاضر بدون به مخاطره انداختن منابع نسل آينده براي مقابله با نيازهايشان) مطرح شد و هر روز بر ابعاد و دامنه آن افزوده مي شود تا استراتژي هاي مناسبي پيش روي جهانيان قرار گيرد. در حقيقت اصل معماري پايدار بر اين نکته استوار است که ساختمان، جزئي کوچک از طبيعت اطراف است و بايد به عنوان بخشي از اکوسيستم عمل کرده و در چرخه حيات قرار گيرد.
محور معماري سبز محيط زيست است در حاليكه معماري، پايدار به انسان و محيط زيست توجه دارد و تنها تمركزش روي ساخت و ساز نيستعماري پايدار فلسفه معماري است كه به جنبههاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي بهطور همزمان توجه داشته و در حقيقت با اين نوع معماري، طبيعت را به داخل خانه هايمان دعوت ميكنيم.
دليل تأکيد بر اهميت معماري زير زميني ، گذشته از دلايل فضايي و زيبا شناختي ، فوايد علمي آن است . اگر چه بهره برداري از زير زمين با مشکلاتي چون دشواري هاي بهره گيري از نور طبيعي ، تهويه و حرکت به روبه روست ، مزاياي بيشماري هم دارد از جمله :آزاد کردن سطح زمين از بنا و تاسيسات مزاحم ، کاهش هزينه تامين انرژي ، محافظت در برابر خطراتي از جمله گردباد ، طوفان ، سرقت و ايجاد ارتباط دوستانه با محيط زيست . ضمن آن که احداث بنا در درون زمين ، خود به خود عايق صوتي مناسبي پديد مي آورد.معماري در زير زمين همچنين فرصت هاي متفاوتي ايجاد مي کند از جمله :گسترش در جهات مختلف (مانند ريشه درخت ) بدون نياز به تعريف نما و حجم بيروني ، نور پردازي طبيعي و مصنوعي بسيا ر تأثير گذار ،تاکيد بر فضاي درون ،تلفيق معماري با طبيعت ، خلق فضاهاي پيچيده و پيوسته همچون غارهاي طبيعي ، القاي حال و هوايي رمز آلود و اسرار آميز و دوري از کليشه هاي معماري مبتني بر زيبا شناسي حجم بيروني بنا . معماري زير زميني با اهداف معماري پايدار هم پيوند بيشتري دارد بسياري از معماران مي کوشند بامعماري پشيده در خاک موجب کاهش مصرف انرژي و آلودگي هاي بصري ، محيطي و صوتي شوند