مطالعات اقلیمی
مقدمه
مطالعات عمومی و شناخت کلی شهر تهران
مطالعات عمومی شهر تهران
موقعیت تاریخی
موقعیت جغرافیایی
مشخصات اقلیمی تهران
جهت گیری ساختمان
طراحی مطابق با اقلیم
جمع بندی
بررسی و شناخت منطقه شهر تهران
بستر طرح
معرفی سایت پروژه
عوامل انتخاب سایت
تهران امروزی که در ردیف بزرگترین و پر جمعیت ترین شهرهای جهان قرار دارد از سابقه تاریخی چندانی برخوردار نیست. این شهر مدتها یکی از روستاهای کوچک شهر تاریخی ری بوده است و برخی از جغرافیدانان از قبیل ابن حوقل – استخری و مسعودی در تالیفات خویش آورده اند: تهران در شمال شهر ری واقع است و دارای باغها و میوه های فراوان است .
قدیمی ترین سند فارسی موجود دربتره نام تهران موید این مطلب است که تهران قبل از سده سوم هجری وجود داشته است . اهمیت و آبادانی تهران از زمان صفویه آغاز شد. چون جد اعلای صفویان به نام سید حمزه در ری مدفون بوده است . در زمان شاه طهماسب اول 14 برج و بارو به دستور وی در تهران بنا کردند. در دوران قاجار تهران وسعت زیادی یافت و ساخت و سازهای فراوانی در آنجا صورت گرفت و فتحعلی شاه نیز بسیاری از بناهای زمان خود را در آنجا ساخت . و لیکن تحولات اساسی در تهران از سال 1300 تا 1320 بود که طی آن خندق ها از بین رفت و شهر از چهار طرف رو به گسترش نهاد و اندکی شکل منظم هندسی یافت. پس از آن به دلیل جنگ جهانی دوم و مسایل و مشکلات سیاسی تغییر چشمگیری در آن حاصل نشد.
از سال 1332 تا 1357 شهر تهران به سرعت توسعه یافت و جمعیت آن طبق آمار 1355 به 4530000 نفر رسید. پس از انقلاب تغییر چشمگیر آن در همه ابعاد به چشم می خورد. شهر تهران به چند دلیل از جمله تمرکز امکانات بهداشتی- رفاهی – درمانی و... گسترش بی اندازه و رشد بی حدی در افزایش جمعیت داشته است که همین امر سبب معضلات بسیاری در آن شده است. تهران به غیر از سیاسی بودن مرکزیت اقتصادی – تفریحی و درمانی را نیز در بر دارد. بر طبق آمار رسمی بیش از 631 پارک و 13 فرهنگسرا- 43 خانه فرهنگ – 29 کتابخانه- 22 نگارخانه و 33 موزه در شهر تهران فعالیت می کنند. شهر تهران بر اساس سرشماری 1375 بالف بر 6758845 نفر جمعیت دارد که مهاجرت فراوان آن روز به روز در خال افزایش است که باعث بوجود آمدن مشکلات فراوانی شده است (زنده دل- 1376)
این افزایش جمعیت به نوبه خود بحرانهای معماری از جمله گسترش روز افزون ساخت و ساز آپارتمان های بلند که منظر و دید کلی شهر را نیز می پوشاند و شهر با کمبود فضای سبز و در بافت مسکونی روبه رو شده را نیز باعث شده است.
موقعیت جغرافیایی
تهران با موقعیت 14/3 درجه عرض جغرافیایی وطول 19/5 درجه طول جغرافیایی در کوهپایه های جنوبی رشته کوه البرز در ارتفاع متوسط1191 متر از سطح دریا واقع شده است.
تهران به عنوان پایتخت و بزرگترین مادر شهر ایران از جهت توسعه در شرایط خاصی قرار دارد. این شهر در میان کوه های سلسله جبال البرز قرار گرفته و عملاً از نظر توسعه، شکل و موقعیت تابع استقرار شرقی- غربی بوده است. الگوی فعلی شهر، شهر تک مرکزی است که خیابان های محدوده مرکز شهر به شکل شطرنجی آن را پوشش داده و بقیه شهر از طریق خیابان های شعاعی مستقیما به هسته مرکزی متصل می گرددند
در طرح ساماندهی شهر تهران با موقعیت جغرافیایی استقرار تهران و نیز با در نظر گرفتن تمرکز بسیار شدید در هسته مرکزی، نظام چند هسته ای سلسله مراتب را جهت ساماندهی فضای شهر پیشنهاد کرده انطباق این تقسیم بندی حوزه مرکزی تهران به عنوان مرکز تاریخی و فرهنگی شهر، حوزه شمالی به عنوان مرکز سیاسی و اداری، حوزه شرقی به عنوان مرکز تجاری و صنعتی و حوزه غربی به عنوان مرکز تفریح و ورزش و گذران اوقات فراغت در نظر گرفته شده است. تهران به عنوان یک شهر، 22 منطقه شهرداری را شامل می شود. 22منطقه شهرداری را شامل می شود. فضای کالبدی شهر تهران امروزه به بیش از 640 کیلومتر می رسد.
مشخصات اقلیمی تهران
دما
شهر تهران که در دامنه جنوبی رشته کوه البرز و حاشیه غربی کویر مرکزی ایران قرار دارد. به طور کلی تابستان هایی با هوای گرم و خشک و زمستان های معتدل و گاهی سرد را دارا می باشد.
حداکثر دمای هوای تهران در طول ماه های تیر و مرداد و کمترین دمای هوا در طول ماه های دی و بهمن می باشد. میانگین حداکثر روزانه برای این دوره حدود 23/22 درجه سانتیگراد و میانگین حداقل روزانه برابر70/11 درجه سانتیگراد و میانگین روزانه درجه هوای تهران96/16 درجه سانتیگراد است. برای این دوره حداکثر مطلقی برابر 44 درجه سانتیگراد و حداقلی معادل 12- درجه سانتیگراد به ثبت رسیده است.
و.....