دانلود,بررسی پاورپوینت آجركاری تزیینی در معماری معاصر,pptx
بخشی از مطلب
معماری دوره پهلوی اول
معماری دوره پهلوی اول در دوره نسبتاً کوتاه بیست سالهاش از تعدد سبکی در معماری برخودار است. از یک طرف نگرش گذر و دوری از تفکر سنتی و یا مذهبی، از طرف دیگر بازیابی و احیای دوره اقتدار باستانی و از جانب دیگر نگرش مدرنیزاسیون و طلب کردن پدیدههای غربی و خارجی، سه دیدگاه فکری بود که متعاقب آن سه نگرش سبکی در معماری این دوره حاصل نمود. تداخل اندیشهها و نگرش دو سویه یا چند سویه نیز در پیدایش بناهایی با شیوه تلفیقی موثر بود.
تعدد و تنوع بناهای دوره پهلوی اول
تعدد و تنوع بناهای دوره پهلوی اول و میزان بالای ساخت و ساز در این دوره (و به ویژه در ساخت بناهای دولتی و عمومی)، امکان جستجو و کنکاش بیشتر، مقایسه دقیقتر و دستهبندی بهتر را در تزیینات معماری این دوره فراهم میکند به خصوص که ایجاد این بناها در دوره ای نسبتاً کوتاه (دوره بیست ساله) اتفاق افتاده است. این سه سبک ایجاد شده (شیوه سنتی اسلامی، شیوه باستانی، شیوه غربی و مدرن)، اگر چه رویکرد سبکی خود را در یک دوره تحول و تغییرات شدید سیاسی و اجتماعی و فرهنگی ایجاد کردند، اما به جهت فشردگی زمانی، بناهایی پدید آمدند که به گونهای مشخص، شیوهای تلفیقی و ترکیبی از دو یا سه سبک فوق هستند
این تنوع و تلفیق در تزیینات و عناصر شاخص معماری بنا، خود را به مراتب بیشتر نشان میدهد. چنانچه به بعضی از بناهای این دوره نگاه شود، به وضوح این ترکیب مشاهده میگردد. اما تزیینات در معماری این سالها از دو جنبه قابل توجه است: ١- مصالح، ٢- طرح و نقش. بدیهی است که با توجه به مطالب پیشین در مورد سبک و شیوه و با اندکی تبیین و گسترده کردن این شیوهها هریک از این دو جنبه شکلهای ترکیبی و تلفیقی را نیز با خود به همراه دارد. بنابراین اگر بخواهیم تزیینات این دوره را در نموداری که دو معیار مصالح و نقش تزیینی و سبک معماری را داشته باشد بیان کنیم، ماتریسی حاصل میشود که مجموعهای ترکیبی، متنوع و تلفیقی از تزیینات را پدیده میآورد.
نماهای آجری، آجرکاری تزیینی
مصالح ساخته شده در نما و تزیینات معماری این دوره، همانند گذشته، از تنوع و تعدد قابل توجهی برخوردار است و به دلیل تحولات و رویکردهای جدیدی که در معماری و ساختمان سازی ایجاد شده، تاثیرات آن را نیز در مصالح تزیینات میتوان دید. در دوره پهلوی اول استفاده، از آجر در نما و تزیینات نه تنها کاهش پیدا نکرد بلکه رونق خاصی پیدا کرد. نهضت عمران و آبادانی و ساخت و ساز فراوان به همراه سهولت در کار، استفاده از آجر را در اولویت قرار داد به طوریکه در مدت زمانی کوتاه، بافت جدید آن دههها به شکل موزون و هماهنگ دارای بناهای آجری به رنگهای زرد و قرمز شد و به شکل وسیع نخست در بناهای اداری و سپس در بافت تجاری و خانههای مسکونی رایج گشت .
فهرست مطالب
مقدمه
هنر آجرکاری تزیینی
آجرکاری تزیینی در معماری معاصر
کشف و به کارگیری مصالح و فنون تازه
دوره سلجوقیان، عصر گسترش معماری
معماری دوره پهلوی اول
تعدد و تنوع بناهای دوره پهلوی اول
نماهای آجری، آجرکاری تزیینی
خیابانهای تازه تاسیس
ترکیب آجرکاری تزیینی با دیگر مصالح
تلفیق سبک های تزیینی
تنوع و گستردگی کمی در آجرکاری تزیینی
تقارن در طرح آجرکاری تزیینی
اجرای استادکاران ایرانی در آجرکاری تزیینی
رخ بامها
سرستونها و پایه ستونها
ورودی و کتیبه بالای ورودیها
کتیبه بالای پنجرهها و قابها آجری پنجره
پخ ها و نبش ها
دیوارها و بدنه ها
بدنه های میدانی و شهری
هنر آجرکاری تزیینی .
طرحها و نقشهای تزیینی و آجری
عمده بناها و آثار مطرح این دوره