بی شک وجود موزه به عنوان یک نهاد فرهنگی در اجتماع بسیار ضروری است. فرهنگ هر جامعه یک مفهوم کلی است و تمامی ارزش ها ویافته های معنوی مردمان آن جامعه را در بر می گیرد. پس فرهنگ میراث هر قومی است که از پیشینیان بر گرفته شده و در آن تغییراتی داده شده و به نسل بعد انتقال یافته است. نقش حیاتی موزه ها در جوامع بشری نقشی بدیع، ماندگار و مروج ناب ترین پدیده های فرهنگی است. موزه ها از معدود مراکز حافظ یادگاران نسل گذشته و در حقیقت فرزندان هنر و تاریخ هستند. همراه با تحولات زمانه، علم موزه داری نیز شیوه های نو و متفاوتی را با گدشته، به منظور حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی، اختیار کرده و بنا بر ویژگی هایش بیش از پیش با معماری، علوم اجتماعی و محیط زیست عجین شده است.
مطالعات کامل موزه
مقدمه
مباني نظري
برنامه فيزيکي
اقليم تهران
نمونه موردي موزه داخلي و خارجي
زبان گوياي موزه ها اين است که هنر باقي خواهد ماند. (يوجين راسکين)
امروزه بر هيچ کس پوشيده نيست که يکي از عوامل مهمي که موجب رشد و پيشرفت جامعه بشري از نقطه نظر فرهنگي و اجتماعي مي گردد همانا موزه ها و مراکز فرهنگي هستند، در جوامع پيشرفته موزه ها ويفه يافته اند اشيايي را که از لحاظ فرهنگي ارزشمندند نگهداري کرده و تا سرحد امکان از ويراني و زوال مصون بدارند.
موزه از خلال ارزشهائي که حاوي آنهاست منظري عيني از جهان سه بعدي را در ذهن بازديد کنندگان خود متبادر مي سازد و به آنان امکان مي دهد که روح نافذ خود را در مورد ميراث خود و ساير اقدام و ملل بکار بسته و از اين راه سليقه شان را شکل بخشيده به کنجکاوي خويش ميدان عمل دهند.
نخستين وظيفه هر موزه اي مشخص ساختن جامعه ي مخاطب خويش و ديافت نيازهاي آن، اعم از کلي و جزئي است و با استناد به طبقات اجتماعي، اقليتها و سطح فکري آحاد آن جامعه، برنامه ي هر موزه اي با ملاحظه ي گسترده و ديدگاه مجموعه هايش روشن مي گردد. بطور کلي يک کوزه بايد بتواند مورد استفاده کليه طبقات مردم با هر نوع زمينه فکري و فرهنگي قرار گيرد.
جالب توجه است که پش از ورود به کشورهاي پيشرفته و صنعتي اولين چيزي که نظر افراد را به خود جلب مي کند ، وجود موزه هايي با عظمت و مناسبي است که هر کدام در جاي خود بسيار ديدني و جذاب هستند.در اين موزه ها مواريث با ارزش ملي و بشري حفظ و نگهداري مي شود.
يکي از عوامل مؤثري که باعث رشد و پيشرفت يک جامعه از نظر فرهنگي مي شود همين موزه ها و مراکز فرهنگي مي باشند.يک موزه بايد بتواند مورد استفاده تمام طبقات مردم با هر نوع زمينه فکري و فرهنگي قرار گيردو مختص به يک قشر خاص نباشد.در جهان حاضر موزه اي موفق است که بتواند در سطح جامعه جريانهاي صحيح و زنده ايجاد نمايد و مجموعه تحت نفوذش را هدايت و راهبري کند.
موزه ها از ارکان مهم فرهنگي هر جامعه به شمار مي آيند و اين قوه و استعداد ،استيلاي بينش تکراري و نگرشي مبتني بر طريقه سعي و خطاها را برهاند و راهي مطمئن و صحيح در پيش روي انسانها قرار دهند.بنابراين با توجه به مطالب فوق در طراحي اين مکان به عنوان موزه در نظر دارم که بازتاب فرهنگ و خصوصيات اجتماعي – تاريخي تهران باشدو بعنوان يکي از شاخصه هاي اصلي شهر تهران محسوب گردد.
امروزه بيشتر کشورهاي در حال توسعه از تاريخ و فرهنگي کهن بهره مندند ، حفظ اصلت و ويژگي هاي موروثي براي آنها از اهميت خاصي برخوردار است ، اين ويژگيها از جمله مظاهر فرهنگي و هنري هر کشور در جهت انتقال تاريخ و فرهنگ آن به ديگر کشورها ست.احداث موزه که يک مؤسسه فرهنگي مي باشد علاوه بر پاسخگويي به نياز گسترده و ژرف شهروندان فضاهاي فرهنگي و تفريحي و ايجاد تشکيلات مسئول جهت آموزش و تربيت افراد متخصص و ..... به عنوان بخشي از يک مجموعه توريستي و تفريحي با اهداف زير طراحي مي گردد :
ايجاد زمينه هاي مناسب در جهت شناساندن فرهنگ اين منطقه و در مقياس بزرگتر شناساندن فرهنگ و تمدن ايراني اسلامي به جهان و انتقال نکات مثبت سازنده ساير فرهنگها به مردم کشور.
تهران به علت داشتن جاذبه هاي گردشگري مورد توجه قرار گرفته است.ديدار از آثار تاريخي –کاخ هاو........ يادآور تاريخ اين شهر است.
عمارت ها و کاخ هاي زيادي در تهران وجود دارد که بيش ترين آن ها به دوره هاي صفويه و قاجاريه تعلق دارد، مدرسه هاي تاريخي و قديمي که ، اغلب داراي مسجد نيز هستند، امام زاده ها و کليساهاي مختلف که هر يک از ارزش هاي خاصي برخوردارند، عمارت ها و برج هاي معروف به همراه بازارهاي قديمي بخشي از ديدني هاي تاريخي شهرستان تهران است. سر در باغ ملي، باغ فردوس، کاخ شمس العماره، کليساي آشوريان، مسجد امام-بازار تهران، گورستان ظهيرالدوله و ده ها اثر مشهور ديگرراميتوان در اين شهر مشاهده نمود.
بخش هاي مختلف موزه
وجود برخي از بخش ها الزامي است و برخي ديگر بستگي به نظر طراح دارد.
1. تالار و ورودي :
درهاي ورودي موزه ها بايد طوري در طراحي لحاظ شوند که محافظت و کنترل آن براي نگهباني به آساني صورت گيرد. وضع مطلوب آن است که موزه فقط يک در ورودي عمومي و اصلي داشته باشد و توسط چراغ يا علامت هاي ديگر کاملاً مشخص باشد.اين در بايد به لابي موزه منتهي شود .در (يا درهاي ) ورودي موزه بايد به لحاظ تزئينات ساده و با سبک معماري بومي و معمول در جامعه هماهنگ باشد.همچنين انداز? آن بايد چنان باشد که در هر لحظه تعداد زيادي از بازديدکنندگان بتوانند به آساني از آن عبور کنند.
موزههاي ايران باستان، ايران اسلامي، مردم شناسي، فرش، هنرهاي معاصر، صنايع دستي، آبگينه، کتابخانه و موزه ملک و حيات وحش و بسياري از موزههاي ديگر تهران از جذابيتهاي آن به شمار ميآيند. از تماشاگههاي تاريخ، پول، و زمان نيز ميتوان به عنوان ديدنيهاي تهران ياد کرد.
همچنين از نظر مذهبي آرامگاه حضرت عبدالعظيم در شهر ري امامزاده صالح در تجريش، امامزاده داوود در شمال کن و همچنين مقبره روحالله خميني مورد توجه بسياري از بازديدکنندگان قرار دارد.
وضعيت اقليمي و جغرافيايي:
الف ) وضعيت جغرافيايي :
طول و عرض جغرافيايي :
شهر تهران از نظر جغرافيايي در ?? درجه و ?? دقيقه تا ?? درجه و ?? دقيقه طول خاوري و ?? درجه و ?? دقيقه تا ?? درجه و ?? دقيقه عرض شمالي قرار گرفته است.
ارتفاع از سطح دريا :
و ارتفاع کنوني تهران از سطح دريا در حدود ??? تا ???? متر است. در ميدان تجريش ارتفاع حدود ???? متر و در ميدان راهآهن ???? متر بالاتر از سطح دريا ميباشد. لازم ذکر است که اين اختلاف سطح به علت گستردگي و وسعت زياد اين شهر ميباشد.
1-1- موزه هنرهاي معاصر (تهران ـ ايران) ـ كامران ديبا
اين موزه كه در مجاورت پارك لاله تهران قرار دارد از ويژگيهاي خاص معماري مدرن تاثير گرفته است. بنا به جهت آزادي زمين حركتي باز را در زمينهاي سبز اطراف خود انجام داده است و با حركت در اطراف اين مجموعه تنوع خاصي را مشاهده مينماييم.
اين موزه از شمال به بازار كتاب (فروشگاه صنايع خانگي) و باغ مجسمه كه مجسمههايي از مجسمهسازان معروف جهان همچون هنري مور و… را در آن نصب نمودهاند، از قسمت غربي به خيابان اميرآباد، از شرق و جنوب به محور پيادههاي داخلي پارك منتهي ميشود و دو ورودي جهت اين موزه تعبيه شده است. ورودي اصلي خيابان اميرآباد به صورت پياده به فضاي ورودي و فروش بليط انتقال يافته و سپس هال ورودي اصلي كه مركزيت موزه و نمايشگاه را دارا ميباشد امتداد مييابد و ورودي فرعي از داخل پارك به موزه منتهي ميشود.
موزه فرهنگي – هنري MAXXI – زاها حديد
مرکز فرهنگي MAXXI در FLAMINIO رم واقع شده است.اين مرکز داراي دو قسمت است:
MAXXI ART ، MAXXI ARCHITECTURE با هدف ترويج هنر و معماري در کنار هم به واسطه جمع آوري ،نگهداري ، مطالعه و نمايش آثر معاصر.
اين مجموعه فرهنگي – هنري برساس قوانين و هدفهاي بسياري طراحي شده اشت.ساختمان MAXXI به عنوان يک مجتمع سازگار با فضاي شهري ساخته شده است و استفاده از آان براي همه مردم آزاد است.علاوه بر دو موزه اين دو مجتمع شامل : آدئوتريوم ،کتابخانه ، کتابخانه مجازي ،کتابفروشي ،کافه تريا ،فضاي باز، فضايي براي اجراي زنده ،فعاليت هاي تجاري ، آزمايشگاه ،و فضايي براي مطالعه و اوقات فراغت.
کانسپت اصلي اين پروژه مستقيماً با هدفهاي ساختمان به عنوان مرکزي براي مشاهده هنرهاي بصري ارتباط دارد. ديوارهاي عبور کرده از فضاها و تقاطع هاي ايجاد شده بيانگر فضاهاي داخلي و خارجي