دانلود پاورپوینت بررسی خانه سرتیپی در خیابان ملک شهر اصفهان بهمراه پلان ها و نما و تصاویر
خانه محمود سرتیپی مربوط به سده 13 ه.ق است. این خانه در خیابان ملک شهر اصفهان، بن بست عبداللهی، کوی پاقلعه قرار گرفته.
مجموعه فضاهای بسته این خانه در سه جبهه حیاط مستطیل شکلی قرار گرفته اند که دو جبهه شمالی و جنوبی آن از جبهه سوم مرتفع ترند. مهم ترین فضای خانه تالار جبهه شمالی است که به شکل نیم صلیبی می باشد و با دو اتاق سه دری طرفین خود کاملا مرتبط است. این تالار دارای تزیینات فراوان نقاشی روی گچ در دیوارها و سقف است.
در سقف تالار جبهه شمالی نقاشی پرکاری وجود دارد که متاثر از نقاشی های اروپایی است. این فضا همچنین دو ردیف قطاربندی در دیوارهایش دارد و با ارسی سه دهنه ای به حیاط باز می شود.
نمای جبهه جنوبی دارای ارتفاع و تقسیمات کاملا مشابه با نمای مقابل خود است، اما فضاهای این دو جبهه مشابه یکدیگر نیستند. جبهه جنوبی شامل سه اتاق سه دری و دو فضای کفش کن در بین آنها است.
اتاق های سه دری در جبهه های شمالی و جنوبی ارتفاعی معادل تالار خانه دارند و مرتفع بودن این اتاق ها، تعبیه نورگیرهایی را در بالای درهایی که به سمت حیاط باز می شوند میسر ساخته است. جبهه غربی خانه شامل دو اتاق است که هر یک با دری کوچک به حیاط و با درهایی بزرگتر به راهرویی مشترک گشوده می شوند.
ورود به خانه از طریق دالانی واقع در میانه این جبهه صورت می گیرد. همچنین خانه دارای ورودی دیگری در گوشه جنوب شرقی است. نماهای خانه پوشیده از اندود ساده گچ می باشند و تنها در نمای سه دری های جبهه شمالی تزیینات گچبری دیده می شود. ازاره جبهه های شمالی و شرقی خانه دارای نقوش حجاری شده اند.
خانه سرتیپی در تاریخ 18 آذر ماه 1354 با شماره ثبت 1147 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
